به گزارش خبرنگار مهر، اينکه چين کشور پرجمعيتي است موضوع تازهاي نيست و هر گاه اسم چين به گوش مردم جهان ميرسد ياد رقم يک ميليارد و 300 ميليون نفري ميافتند که در اين کشور آسيايي گرد هم آمدهاند.
سفر 12 روزه به اين کشور بزرگ و پرجمعيت يکي از فرصتهايي است که برايم به عنوان يک خبرنگار پيش آمده تا نگاهي هر چند اجمالي به حال و هواي چين و مردمش داشته باشم؛ گرچه فرصت اندک و هدف اصلي سفر پوشش برنامه ديدارها و گفتگوهاي سخنگوي وزارت خارجه کشورمان به چين و هنگ کنگ بود، ولي در فراغتهاي حاصل شده سعي بر اين بود نگاهي به وضعيت فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي و رسانهاي اين کشور داشته باشم و بخشي از آنها را نيز در گزارشهايي براي شناخت بهتر اين کشور منتشر کنم.
از آنجا که مردم چين البته آنهايي که در شهرهاي پکن، شانگهاي، گوانگجو، شنزن و کمي دورتر در هنگ کنگ زندگي ميکنند، همگي شهرنشين هستند، با تکنولوژي ارتباط خوبي دارند. قريب به اتفاق آنها از تلفن همراه استفاده ميکنند و در يک نگاه کلي با جواناني روبهرو ميشوي که هندزفري در گوششان هست و يا در حال موسيقي گوش دادن هستند يا تلفن صحبت کردن.
ولي آنچه درباره استفاده مردم چين از تلفن همراه جلب توجه ميکند، اين است که 80 درصد آنها از محصولات شرکت «اپل» استفاده ميکنند و محصولاتي چون سامسونگ، نوکيا، اچ تي سي، سوني اريکسون و ... کمتر در دستشان ديده ميشود.
آيفونها و آيپدهاي «اپل» در چين خدايي ميکنند و مسابقه خريد و استفاده از آنها کاملاً داغ و جدي است. فروشگاههاي اپل در مراکز خريد شهرهاي مهم ديده ميشوند و چينيها نيز عمده مشتريان آن هستند. استفاده از ضمانتنامههاي اپل اين فرصت را به آنها ميدهد که دائما گوشيهاي خود را بهروز کنند و البته استفاده از ابزارهاي جانبي اپل (accessories) نيز رونق ويژهاي دارد.
در حالي که در کشور ما نمايندگيهاي معتبر اپل وجود ندارد و بيشتر گوشيهاي نوکيا و سامسونگ مورد استقبال ايرانيهاست و هنوز استفاده از اپل همهگير نشده است، در چين کمتر چينياي را ميبينيد که اپل بهدست نباشد.
مسابقه خريد و استفاده از گوشيهاي اپل به قدري جدي است که چندباري به گوشم ميرسد که حتي برخي جوانان حاضرند کليه خود را بفروشند و از محصولات اپل خريداري کنند!
اين شنيدهها که ابتدا برايم بيشتر جنبه شايعه دارد، با خواندن و شنيدن خبرهاي رسمي رسانههاي چيني مبني بر دستگيري چند نفر که به جوانان کمک ميکردهاند تا کليهشان را فروخته و آيفون بخرند، رنگ و بوي حقيقت ميگيرد. اپل به عنوان يک برند آمريکايي چنان در بين چينيها طرفدار دارد که حاضرند براي داشتن آيفون و آيپد، قيد کليهشان را بزنند و البته گويا اين عضو عزيز را به قيمتهاي چندان بالايي هم نميفروشند!
از سوي ديگر چين و هنگ کنگ از جمله کشورهايي هستند که پيشفروش مدلهاي جديد آيفون در آنها رونق زيادي دارد؛ به طوري که گفته ميشود، آيفون 5 که قرار است ماه اکتبر سال جاري ميلادي به بازار جهاني عرضه شود پيش فروش خوبي در چين و هنگ کنگ دارد و حتي مبلغي که از طرفداران خود ميگيرد، نزديک به قيمت اصلي محصول است.
به هر حال چين به عنوان يکي از توليدکنندگان محصولات اپل تحت ليسانس نمايندگي اصلي آمريکايي آن، براي مردم خود رقابت براي داشتن آيپد و آيفون را به ارمغان آورده است.
همچنين بازار ساخت محصولات جعلي اپل نيز در چين داغ است، ولي چينيها به خوبي ميتوانند محصولات تقلبي را از اصل شناسايي کنند و بيشتر اين محصولات تقلبي به کشورهاي ديگر صادر ميشود و شما کمتر چينياي را ميبيني که يک اپل قلابي دستش باشد. بالاخره هرچه باشد، کسي که جنس قلابي ميسازد، خودش ميتواند اصل و فرع را از هم تشخيص دهد!
البته سرعت بالاي اينترنت نيز به مردم چين کمک کرده که بتوانند از همه امکانات گوشيهاي اپل خود استفاده کنند؛ هرچند وضعيت فيلترينگ نيز در اين کشور رونق دارد و تقريبا خيلي از سايتهاي مهم از دسترس خارج هستند، ولي از سوي ديگر کشور چين اقدام به راه اندازي سايتهاي مختلف محلي کرده تا جاييکه براي گوگل و فيس بوک نيز نسخههاي بومي دارند که خيلي هم پرطرفدار هستند.
در هنگ کنگ اما وضع بسيار بهتر است و ديگر از فيلترينگ و بسته بودن جريان اطلاعات خبري نيست. در هنگ کنگ مردم حرفهايتر از اينترنت بهرهمند ميشوند و سرعت دسترسي به سايتها نيز بالاتر است و به همين دليل استفاده از گوشيهاي مدرن که بسياري از کاربردهاي آن تحت اينترنت تعريف ميشود، نيز رونق بيشتري دارد.
ادامه دارد ...